Blat kuchenny – wybrać model z kamienia naturalnego czy drewniany?

Written by
blaty marmurowe

Blat kuchenny to jeden z podstawowych elementów zabudowy kuchni. Jeśli jest solidnie wykonany, a jednocześnie dobrze komponuje się z pozostałymi elementami wystroju wnętrza, będzie służył przez lata i stanowił ozdobę kuchni. Pozostaje jednak pytanie, z jakiego materiału powinien być wykonany? Co będzie lepszym wyborem — blat marmurowy lub granitowy czy drewniany?

Blaty z kamienia naturalnego — zalety i wady

Do blatów wykonanych z kamienia naturalnego zaliczamy blaty marmurowe oraz granitowe. Ich cechy wynikają z właściwości oraz budowy kamienia, z którego zostały wykonane. Dlatego przed zakupem, warto zapoznać się z wadami i zaletami każdego z nich. W sklepach dostępne są również blaty zrobione z konglomeratu, czyli kamienia syntetycznego. W jego skład wchodzą żywice poliestrowe lub akrylowe oraz kruszywo kamienne. Zaletą blatów z konglomeratu jest to, że są lżejsze od tych wykonanych z kamienia naturalnego.

Blat marmurowy

Marmur to cenny kamień budowlany i dekoracyjny, który występuje w różnych barwach. Decydując się na blat marmurowy, mamy do wyboru różne kolory, m.in. czarny, biały, kremowy, a także czerwony.

Zalety

  • odporny na wilgoć i przebarwienia (wymaga jednak impregnacji);
  • odporny na wysoką temperaturę;
  • pasuje do nowoczesnego wystroju wnętrz;
  • daje możliwość zamontowania sprzętów i urządzeń kuchennych na różne sposoby;

Wady

  • wymaga impregnacji;
  • podatny na zarysowania;

Blaty drewniane — zalety i wady

Blat drewniany z pewnością nada naszej kuchni ciepłego, przytulnego klimatu. Poza tym jest przyjemny w dotyku i wygląda bardzo naturalnie. Należy jednak pamiętać, że jest on bardziej wymagający niż, np. blat marmurowy. Dlatego wymaga specjalnego traktowania.

Zalety

  • przyjemny, ciepły w dotyku;
  • łatwy w renowacji i obróbce;
  • pasuje do kuchni w stylu skandynawskim i klasycznym;

Wady

  • podatny na zarysowania, powstawanie plam;
  • wrażliwy na działanie wysokiej temperatury;
  • wymaga zabezpieczenia powierzchni oraz regularnej konserwacji;

 Blat marmurowy czy drewniany?

Znając wady i zalety blatów wykonanych z różnych materiałów, należy zastanowić się, który z nich będzie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o nasze potrzeby. Blat marmurowy  jest odporny na działanie wysokiej temperatury, wody, a także na powstawanie plam. Jednak ze względu na swój wygląd lepiej sprawdzą się w nowoczesnej, przestronnej kuchni. Z kolei blat drewniany jest bardziej wymagający, wymaga regularnej konserwacji i jest mniej odporny na działanie różnych czynników. Jednak może być lepszym wyborem, jeśli urządzamy kuchnie w stylu klasycznym bądź skandynawskim.

Article Categories:
Dom

Comments are closed.

Shares