Blat kuchenny to jeden z podstawowych elementów zabudowy kuchni. Jeśli jest solidnie wykonany, a jednocześnie dobrze komponuje się z pozostałymi elementami wystroju wnętrza, będzie służył przez lata i stanowił ozdobę kuchni. Pozostaje jednak pytanie, z jakiego materiału powinien być wykonany? Co będzie lepszym wyborem — blat marmurowy lub granitowy czy drewniany?
Blaty z kamienia naturalnego — zalety i wady
Do blatów wykonanych z kamienia naturalnego zaliczamy blaty marmurowe oraz granitowe. Ich cechy wynikają z właściwości oraz budowy kamienia, z którego zostały wykonane. Dlatego przed zakupem, warto zapoznać się z wadami i zaletami każdego z nich. W sklepach dostępne są również blaty zrobione z konglomeratu, czyli kamienia syntetycznego. W jego skład wchodzą żywice poliestrowe lub akrylowe oraz kruszywo kamienne. Zaletą blatów z konglomeratu jest to, że są lżejsze od tych wykonanych z kamienia naturalnego.
Blat marmurowy
Marmur to cenny kamień budowlany i dekoracyjny, który występuje w różnych barwach. Decydując się na blat marmurowy, mamy do wyboru różne kolory, m.in. czarny, biały, kremowy, a także czerwony.
Zalety
- odporny na wilgoć i przebarwienia (wymaga jednak impregnacji);
- odporny na wysoką temperaturę;
- pasuje do nowoczesnego wystroju wnętrz;
- daje możliwość zamontowania sprzętów i urządzeń kuchennych na różne sposoby;
Wady
- wymaga impregnacji;
- podatny na zarysowania;
Blaty drewniane — zalety i wady
Blat drewniany z pewnością nada naszej kuchni ciepłego, przytulnego klimatu. Poza tym jest przyjemny w dotyku i wygląda bardzo naturalnie. Należy jednak pamiętać, że jest on bardziej wymagający niż, np. blat marmurowy. Dlatego wymaga specjalnego traktowania.
Zalety
- przyjemny, ciepły w dotyku;
- łatwy w renowacji i obróbce;
- pasuje do kuchni w stylu skandynawskim i klasycznym;
Wady
- podatny na zarysowania, powstawanie plam;
- wrażliwy na działanie wysokiej temperatury;
- wymaga zabezpieczenia powierzchni oraz regularnej konserwacji;
Blat marmurowy czy drewniany?
Znając wady i zalety blatów wykonanych z różnych materiałów, należy zastanowić się, który z nich będzie najlepszym wyborem, jeśli chodzi o nasze potrzeby. Blat marmurowy jest odporny na działanie wysokiej temperatury, wody, a także na powstawanie plam. Jednak ze względu na swój wygląd lepiej sprawdzą się w nowoczesnej, przestronnej kuchni. Z kolei blat drewniany jest bardziej wymagający, wymaga regularnej konserwacji i jest mniej odporny na działanie różnych czynników. Jednak może być lepszym wyborem, jeśli urządzamy kuchnie w stylu klasycznym bądź skandynawskim.