Mączka rybna w żywieniu zwierząt – dlaczego się ją stosuje?

Written by
dodatki paszowe

Optymalizacja żywienia zwierząt i zastosowanie odpowiednich rozwiązań przekłada się bezpośrednio na lepszą produkcję. Mączka rybna to jedno z ciekawszych rozwiązań w hodowlach drobiu. Dlaczego?

Duża zawartość białka to ważna pomoc w zachowaniu jakości hodowli

Mączka rybna charakteryzuje się dużym udziałem aminokwasów egzogennych odbijających się pozytywnie na strukturze jajek, a także witamin z grupy ADEK (rozpuszczalnych w tłuszczach). Dzięki uzupełnieniu diety o sporą dawkę tłuszczu zwierzęta rozwijają układ odpornościowy i naturalnie chronią się przed zakażeniami pasożytniczymi, czy bakteryjnymi. Przetworzone odpady rybne z powodzeniem zastępują mączki mięsne (często niższa cena) z możliwością maksymalizacji energii metabolicznej w całej hodowli. Dodatkowe zalety to doskonałe trawienie białek i wysokie nasycenie mikro oraz makroelementami, chociażby magnezem. Każdy hodowca, któremu zależy na jakości skupia się na dobrym żywieniu, ale co to znaczy? Zwierzęta powinny chętnie sięgać po paszę z dodatkami. Taka struktura wyżywienia pozwala nawet na skuteczną walkę ze stresem cieplnym i innymi niepokojącymi czynnikami środowiskowymi.

Właściwe dawkowanie to brak problemów z przenoszeniem zapachu na jaja

Żywienie tylko zbożami to strategia mało opłacalna i po prostu nieefektywna ze względu na wyraźne niedobory aminokwasów. Mączka rybna to naturalne, stosowane od lat uzupełnienie dla praktycznie wszystkich zwierząt gospodarskich, głównie drobiu. Jedna z głównych zasad zakupowych mączki dotyczy czystości komponentu (im więcej biała, tym lepiej dla zwierząt). Specyficzny zapach dodatku żywieniowego nie powinien odstraszać hodowcy. Wystarczy właściwa aplikacja, trzymanie się instrukcji dawkowania, żeby uniknąć problemu przeniesienia zapachu na wyprodukowane jajka. Na mączce najwięcej zyskują ptaki młode, bo szybciej się rozwijają, nie chorują tak często i wytrzymują nawet większe obciążenie hodowlane, bez straty apetytu. Żywienie z udziałem mączki rybnej warto skonsultować z weterynarzem.

Podsumowanie i dlaczego warto zainteresować się źródłem wartościowego białka?

Doskonale trawione białko pochodzące z mączki rybnej, nasycenie aminokwasami wzmacniającymi jajka, wysoka dostępność dodatku żywieniowego, realna szansa na wzmocnienie odporności hodowli to tylko niektóre z najważniejszych zalet. Popularna praktyka to inwestowanie w dodatek żywieniowy bezpośrednio od zarejestrowanego, odpowiednio zweryfikowanego producenta. Mączka rybna powstaje przy udziale bardzo wysokiej temperatury, a to wyklucza problemy z nietypowymi zachorowaniami. Drób dobrze reaguje na taki sposób wyżywienia i nie traci masy nawet po pojawieniu się wyższych temperatur w kurniku. Stałe uzupełnianie diety zwierząt witaminami, mikroelementami, makroelementami, aminokwasami to absolutna podstawa. Dlaczego warto stosować mączkę rybną? Bo doskonale odbija się na jakości całej hodowli i nie wymaga żadnych skomplikowanych działań przy organizacji dawkowania (ograniczenie problemów z suplementacją).

ispiracja: bas-pol.pl – dodatki paszowe dla drobiu

Article Categories:
Biznes

Comments are closed.

Shares